Onze parochie, de Russisch Orthodoxe parochie van de Heilige Transfiguratie is, zoals bekend, niet alleen een Russisch Orthodoxe parochie, maar daarnaast en vooral een “panorthodoxe” gemeenschap, dat wil – in onze situatie -  zeggen, dat we allemaal (oosters) orthodox zijn, maar diverse nationale achtergronden hebben en oorspronkelijk afkomstig zijn en/of wortels hebben in diverse patriarchaten, bijvoorbeeld:

• Russisch-orthodox patriarchaat van Moskou: Patriarch Kiril
Grieks-orthodox patriarchaat van Alexandrië: PatriarchTheodorus II

Grieks-orthodox patriarchaat van Antiochië: Patriarch Johannes X
Oecumenisch patriarchaat  van Constantinopel: Patriarch Bartholomeus
Grieks-orthodox patriarchaat  van Jeruzalem: Patriarch Theofilus III
Roemeens-orthodox patriarchaat van  Roemenië: Patriarch Daniel
Servisch-orthodox patriarchaat van Servië: Patriarch Irinej 

Er worden dus diverse talen gesproken in onze samenkomsten; niet alleen tijdens de H. Liturgie maar ook in de parochievergaderingen, tijdens het koffie drinken in de bovenzaal en bij andere evenementen.

De lezingen uit de H. Schrift vinden plaats in het Nederlands, Russisch, Grieks en een enkele keer in een van de andere talen.

De website van de kerk is alleen in het Nederlands.

Door diverse parochianen is gevraagd om (ook) de website meertalig te laten zijn, zoals bijvoorbeeld de website van het Orthodox klooster in Hemelum (vader Jewsewy).

Als “webmaster” wil ik graag aan dit verzoek voldoen, maar als “westerling” spreek en schrijf ik helaas alleen in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. De talen die in onze kerk verder nog gesproken worden beheers ik niet, afgezien van een beetje “vakantie-Grieks”.

Ik wil graag hulp van parochianen met het vertalen van enkele bladzijden en berichten in het Russisch, Grieks, Roemeens, Servisch en Pools.

Het gaat niet om veel tekst en als u een beetje tijd hieraan wilt besteden, zou dat heel erg plezierig zijn en de onderlinge communicatie belangrijk versterken.

Vanwege mijn - helaas - slechter worden gezondheid zou ik ook graag met iemand in contact komen aan wie ik te zijner tijd het onderhoud van de website kan overdragen. Ik, verwacht niet, dat dit al heel gauw zal zijn, maar je weet maar nooit.

Neemt u alstublieft contact op met vader Onufry: orthodoxekerkgroningen(at)yahoo(dot)com

of met de webmaster van de internetsite van onze kerk: Jacobus (Ιακοβος) Dijk

webmaster(at)orthodoxekerkgroningen(dot)nl , of jdijk(at)home(dot)nl

tel. 050-5735451

Hartelijk dank
Большое спасибо

Σε ευχαριστώ πολύ
vă mulțumesc foarte mult
хвала вам
Dziękuję bardzo